TAKE 5 is een collectief kunstenaars uit de omgeving van Meppel. Zij onderhouden hun vriendschapsband door het organiseren van van gezamenlijke exposities. Zij wegen de mogelijkheden op de weegschaal van inzichten en ervaring.


Hun werk vormt een dwarsdoorsnede van de hedendaagse schilderkunst: het hedendaagse realisme van Robert Terenstra, de expressionistische schilderijen van Zhongnai, de geabstraheerde schilderijen van Peter van der Veen, de conceptuele wereld van Mark van der Staay en de verscheidenheid in beeld en materiaal van Jan van Os.                                                                                       met links naar rechts: Zhongnai, Mark van der Staay,

                                                                               Peter van der Veen, Jan van Os en Robert Terenstra

                                                                                 (26 oktober 2018, Galerie Steenwijk, Alie van Kuilenburg)

                                                                                  

TAKE 5 organiseert jaarlijks een aantal gezamenlijke exposities. Sinds 2008 exposeerden zij samen op diverse regionale en landelijke locaties: Kasteel Noordeinde in Meppel (2008), het ziekenhuis te Meppel (2010), het Raadhuis van Hoogeveen, de Cultuurfabriek in Meppel, de kunstroute Grensloos kunst verkennen in de Wijk en in De Secretarie te Meppel. In 2015 werd geëxposeerd in Museums Vledder en in Most (Tjechië). In 2016 exposeerde de groep in de Pronkkamer van Heerenveen, In 2017 in t’ Kunsthyus in Kampen. In 2018 in Galerie Steenwijk.


De kunstenaars staan open voor samenwerking en experiment. In december 2008 schilderden de kunstenaars een aanzienlijk bedrag voor de Voedselbank* bij elkaar. Zhongnai en Mark van der Staay deelden meerdere ateliers, onder andere in de voormalige Mackayschool in Meppel en in het Kasteel Noordeinde. Jan van Os en Mark van der Staay werkten een aantal keer samen of met andere kunstenaars samen onder de titel: ‘Clash of the painters’. De kunstenaars exposeren ook individueel. Zhongnai met name is een internationaal georiënteerd kunstenaar. Hij exposeert regelmatig in Portugal en China. Sinds 2014 heeft hij diverse grote solo-expositie gehad in o.a. het ‘Today Art Museum’ in Peking.


* in samenwerking met Rob Kollen van Kunsthuis de Stijl, geschilderd zonder Peter van der Veen / met Machiel Sol

home.html
TAKE 5Take_5+_home.htmlTake_5+_home.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1